De voordelen van een bestelzuil

De bestelzuil kom je overal tegen. Bij fastfoodrestaurants, viskramen en op het station. Het heeft met name de laatste vijf jaar behoorlijk aan populariteit gewonnen. Dat heeft deels te maken met het gedrag van de mensen in de maatschappij, dat significant is veranderd, en deels door de omstandigheden en de situatie waarin de wereld zich in bevindt ten tijde van de coronapandemie. Is het nu de tijd om een bestelzuil te gaan gebruiken? Van moeiteloos meer omzet tot meer tevreden klanten: hieronder hebben wij een aantal voordelen van een fast food self order kiosk op een rijtje gezet.

Wat is een bestelzuil?

Zoals de naam al doet vermoeden, geeft een bestelzuil of food ordering kiosk gasten de mogelijkheid om zelf te bestellen en te betalen, zonder tussenkomst van een caissière. Een bestelzuil staat vlakbij waar klanten normaal gesproken het restaurant binnen komen en hun bestelling doen. Deze systemen bestaan meestal uit een touchscreen (op een tablet of een werkelijke zuil) en een gebruiksvriendelijke, intuïtieve interface waarop klanten het menu van het restaurant kunnen zien. Klanten worden stap voor stap door het bestelproces geleid; van het samenstellen van hun maaltijd, tot het betalen en ophalen van hun bestelling. En, terwijl de klant bezig is zijn bestelling samen te stellen, kan de bestelzuil ook pop-ups geven met suggesties. Een aanbieding, promotie of een combi-deal die de klant anders misschien niet had geweten.

Voordeel 1: een self ordering kiosk speelt in op veranderend gedrag

Een self ordering kiosk is niet bepaald nieuw. Al ver vóór de pandemie maakten grote, bekende restaurantketens gebruik van bestelzuilen en boekten daar ook successen mee. McDonalds meldde dat restaurants die zo’n self ordering kiosk hadden geïntroduceerd, een gemiddelde stijging van 5% tot 6% zagen in de verkoop. Hoe kan dat?

Klanten zijn gewend geraakt aan de snelheid en het gemak van online bestellen. We zien dat zij nu steeds meer dezelfde mate van controle en gemak verwachten wanneer ze een restaurant in het echt bezoeken. De bestelzuilen, of fast food self order kiosk, zijn precies ontworpen met die gedachte: ze bieden een snellere, gepersonaliseerde bestelervaring, waardoor ze ideaal voldoen aan deze veranderende klantverwachting.

Voordeel 2: klanten bestellen meer bij een fast good self order kiosk

Een groot voordeel (misschien wel het grootste voordeel) is het simpele gegeven dat klanten de neiging hebben om meer te bestellen bij een bestelzuil. Waarom? Omdat een pop-up met een aanbieding moeilijker te weerstaan is dan een kassamedewerker die mondeling dezelfde aanbieding doet. Een klant heeft meer tijd om erover na te denken en is eerder geneigd de aanbieding te accepteren. De klant heeft immers zelf nog steeds alle controle over het bestelproces. In Amerika, in het geval van McDonalds, gaven klanten ongeveer één dollar meer uit per bestelling aan een bestelzuil. Al deze kleine beetjes kunnen uiteindelijk behoorlijk aantikken.

Voordeel 3: de bestellingen zijn nauwkeuriger en worden sneller verwerkt

Fouten maken doe je meestal niet expres. De horeca is een snelle industrie en bij mensenwerk gaat er nu eenmaal zo nu en dan wat fout. Als jouw klanten hun eigen bestellingen samenstellen en doorgeven aan de keuken via een food ordering kiosk, verklein je de foutmarge – aanzienlijk! Een bestelzuil met een visueel menu is ontzettend waardevol gebleken bij het voorkomen van miscommunicatie. Klanten zien wat ze bestellen, waardoor die vervelende “dit heb ik niet besteld”-discussies tot een minimum worden beperkt.

Daardoor worden de bestellingen ook een stuk sneller verwerkt; de keuken is geen extra tijd kwijt aan het bereiden van een bestelling die niet klopt en kan sneller de wachtende klanten bedienen. Mensen houden niet van wachten in lange rijen. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer een rij bestaat uit vijf personen of meer, driekwart van de mensen ervoor kiest om hun bestelling te doen bij een self-ordering kiosk. En bij een rij van 10+ personen zegt maar liefst 91% te kiezen voor een fast food self order kiosk dan in de rij aan te sluiten.

Wanneer klanten bestellen bij een bestelzuil ofwel food ordering kiosk, kunnen zij uit de rij, rustig wachten tot hun eten klaar is. Het lijkt in eerste instantie misschien niet dat dit proces heel veel sneller is, maar het implementeren van een fast food self order kiosk zorgde voor een 40% snellere besteltijd! Dit blijkt uit gegevens van de bestelzuilen die zijn vergeleken met de gemiddelde besteltijden in fastfoodrestaurants.

Voordeel 4: minder arbeidskosten

Eerder schreven we “een bestelzuil geeft gasten de mogelijkheid om zelf te bestellen en te betalen, zonder tussenkomst van een caissière”. Dit houdt nadrukkelijk niet in dat de bestelzuilen de medewerkers kunnen vervangen. Een bestelzuil kan echter wel de taak “bestelling opnemen” overnemen van een medewerker, waardoor die weer flexibel kan worden ingezet op een andere plek binnen jouw onderneming. De bestelzuil kan niet koken en de vloer dweilen, of een sociaal praatje maken met een klant. Het resultaat zal zijn dat je klanten sneller worden geholpen, de klanttevredenheid omhoog gaat en dus is het een logische conclusie dat de medewerkers hun tijd veel beter kunnen besteden. Het gaat hier om het efficiënt kunnen inzetten van je personeel, waardoor je minder extra mensen hoeft aan te nemen of in te zetten tijdens een dienst. Dat scheelt je uiteindelijk in de kosten.

Deel dit bericht